Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Tørre øjne

Hvad er tørre øjne, hvorfor får man det og hvordan behandles de tørre øjne så de ikke længere føles trætte. Få svar på dine spørgsmål om tørre øjne, her i artiklen.

Tørre øjne

 

Hvorfor får man tørre øjne?

Der er forskellige årsager til, at dine øjne kan blive tørre, og alt efter hvad årsagen er, kan der være forskellige behandlingsmetoder. Årsager til at dine øjne føles tørre kan være:

  • Naturlige forandringer i og omkring øjnene pga. alder
  •  Nogle typer medicin kan give tørre øjne, f.eks. p-piller og blodtryksmedicin
  • Mangel på A-vitamin
  • Tørre eller varme omgivelser
  • En stor mængde tid foran en skærm
  • Forkerte kontaktlinser eller briller

Øjet har en tårefilm, en film som dækker hele forreste del af øjeæblet. Tårefilmens opgaver er, at fugte øjet så tørhed netop ikke opstår. 

 

Hvem kan få tørre øjne?

Alle kan få tørre øjne. Dog forekommer tørre øjne hyppigst hos ældre mennesker. Faktisk oplever ca. hver fjerde dansker over 50 år at have tørre øjne. 
Det er ikke altid at årsagen til tørre øjne kan findes, men hvis generne pludselig opstår i forbindelse med opstart på medicin, ændringer i indeklima eller lignende, kan det være en god indikation for, at det måske er skyld i de tørre øjne. 

 

Hvordan føles tørre øjne?

Tørre øjne medfører irritation og en fornemmelse af, at der er noget i øjet. Symptomer som kløe, rødme og træthed i øjnene kan også opleves. Tørre øjne kan være særligt generende ved læsning, enten i bøger, på telefonen eller computer. 

 

Sådan lindrer du bedst dine tørre øjne

Alt efter hvad årsagen til dine tørre øjne er, er der forskellige behandlingsmetoder. En af de mest almindelige produkter som kan lindre tørre øjne, er øjendråber. Det er vigtigt at vide, at øjendråberne ikke kan kurere tørre øjne, men udelukkende lindre. Øjendråber smører øjet, så den tørre fornemmelse forsvinder. 

Der findes både tyndt- og tyktflydende (gel) øjendråber, hvoraf det særligt er de tyndtflydende øjendråber som er populære. Det skyldes bl.a. at de ikke påvirker synet, hvilket øjendråber i gelform gør for en kort stund. 

Brug altid øjendråber kortvarigt og ikke fast over en lang periode. Ved langvarig brug kan du nemlig udvikle overfølsomhed overfor dråberne, hvilket jo ikke er meningen. Derfor er det også vigtigt, at du finder årsagen til de tørre øjne i stedet for kun at lindre tørheden. 

Læs mere om øjendråber

 

Forebyg tørre øjne

Hvis dine tørre øjne ikke er en bivirkning af medicin eller alder, kan du sørge for at bruge de rette briller eller kontaktlinser. Sørg også for at luft ud i dit hjem og undgå at opholde dig i tørt indeklima over længere tid. Desuden skal du huske at drikke rigeligt med væske hver dag. Mangler du væske vil det også komme til udtryk gennem tørre øjne. 
Sortér efter