Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Alt du bør vide om hæmorider

Har du fået en hæmoride? Bliv klogere på årsager, behandling og smertelindring her i artiklen.

Hæmoride

 

Hvad er en hæmoride?

Har du fået en hæmoride, eller er du i tvivl om det der gør godt i numsen, er en hæmoride? Rigtigt mange oplever på et eller andet tidspunkt i livet, at få en hæmoride. Særligt udsat er gravide kvinder, da trykket fra barnet, kan fremprovokere en eller flere hæmorider. Mænd kan også sagtens få hæmorider og det gælder altså uanset din alder. Børn og unge kan også få hæmorider, men det er dog sjældnere end hos unge voksne og ældre.

En hæmoride er en udposning af blodårer i endetarmen og vil derfor også som regel kunne mærkes som små ”poser” udenfor endetarmen eller lige indenfor. En hæmoride er øm og gør ondt, især hvis det er en udvendig hæmoride. Smerterne er særligt udtalte i forbindelse med afføring, men er helt ufarlig. 

Hæmorider kan inddeles i 4 grader, alt efter størrelse og dens placering (indvendig eller udvendig): 

  • Grad 1 hæmoride: indvendig og kan give blødning
  • Grad 2 hæmoride: indvendig – falder ud i forbindelse med afføring, men glider op igen
  • Grad 3 hæmoride: indvendig – falder ud med afføring, men skal skubbes på plads igen
  • Grad 4 hæmoride: altid udvendigt siddende. 

 

Hvordan ser en hæmoride ud?

En hæmoride kan enten være indvendig eller udvendig. Men hvad er forskellen og er den ene slags mere normal at få, end den anden? Læs med herunder:

Indvendige hæmorider sidder, som navnet antyder, indvendigt i endetarmen. Nogle indvendige hæmorider kan ”falde ud” i forbindelse med toiletbesøg. Herefter kan den indvendige hæmoride enten skubbes på plads med en finger, eller også glider den selv på plads igen.

Udvendige hæmorider sidder udvendigt og kan hele tiden mærkes. En udvendig hæmoride er særligt generende, da endetarmens ringmuskel kan klemme om hæmoriden. En hæmoride ses som en udposning med en lille/mørkrød farve. Farven skyldes at hæmoriden er fyldt med blod. 

En hæmoride kan variere i størrelse, lige fra størrelsen på en ært til en vindrue og større. Herunder kan du se en grafik som viser, hvordan henholdsvis en udvendig- og indvendig hæmoride ser ud:

Hvordan ser en hæmoride ud?
 

Symptomer på en hæmoride

Hvis du er i tvivl om du har en hæmoride, skal du lægge mærke til følgende symptomer:

  • Smerter fra endetarmen
  • Udposning i endetarmens åbning
  • Blødning – ofte i forbindelse med afføring
  • Svie og kløe i og omkring endetarmen
  • Symptomer på en hæmoride kan komme og gå


Er du stadig ikke helt sikker på, om det du har, er en hæmoride? Kontakt din læge som hurtigt kan vurdere, om der er tale om en hæmoride eller noget helt andet. Lægen undersøger for hæmorider ved at kigge, mærke med en finger og i nogle tilfælde ved hjælp af et lille rør der muliggør en bedre oversigt over problemet. 

Du bør altid kontakte din læge, hvis det bløder meget eller over flere dage og hvis generne tager til uden bedring. 

 

Hvorfor får man hæmorider?

Der er forskellige årsager til, at man får en hæmoride. Som regel skyldes det hård afføring/forstoppelse, at du presser meget når du er på toilet, eller at du er gravid. Når der sker et øget tryk i maven, er der større risiko for at få en hæmoride.

En hæmoride er ikke arvelig, den smitter ikke og er som regel ikke farlig. Alligevel kan den volde stor gene for den som har en eller flere hæmorider.

 

Hvem kan få hæmorider?

Nærmest alle kan som sagt få en hæmoride, dog er nogle mere udsatte end andre. Risikoen for at få en hæmoride stiger betydeligt med alderen, men rammer især gravide. Ca. 20 % af alle personer i 40-års alderen, har haft en eller flere hæmorider. Tallet er steget til ca. 50 % i 50-års alderen. 

 

Kan man få hæmorider mere end én gang?

Ja, det er muligt at få hæmorider flere gange gennem livet. Der er stor forskel på, hvor mange gange og hvor ofte en person får hæmorider. Har du først haft en hæmoride én gang, er det meget sandsynligt at du vil få hæmorider igen. 

Hæmorider betegnes som en kronisk sygdom forstået på den måde, at det er en tilbagevendende lidelse. 

 

Er hæmorider farlige?

Nej, hæmorider er ikke farlige. Dog er en hæmoride meget gerende. 

 

Hvilke problemer medfører en hæmoride?

Hvis du har en hæmoride, kan du opleve at det gør ondt og er ømt når du sidder ned, når du går eller på anden måde er fysisk. Som regel virker det lindrende og aflastende på smerterne, hvis du ligger ned. Derudover kan en hæmoride gøre toiletbesøget smertefuldt, samtidig med at det er sværere at holde området rent – særligt hvis det er en udvendig hæmoride.

 

Kan hæmorider forsvinde af sig selv?

Ja, det kan de og det er som regel også tilfældet. I nogle tilfælde kræver det en mindre lokal behandling for at hæmoriden forsvinder. For at hæmoriden kan forsvinde af sig selv kræver det, at du fjerner årsagen til hæmoriden. Det betyder, at er du forstoppet skal du have ændret dette først. Drik rigeligt med vand, dyrk motion og spis fibre. 

Har du forstoppelse over en længere periode og hjælper det ikke at drikke væske og spise fiberrigt, kan du supplere med et afførende middel, f.eks. Thea Go fra Natur-Drogeriet. Thea Go virker lettere irriterende på tyktarmens slimhinde, hvilket stimulerer tarmens bevægelse. Bemærk at Thea Go kun er til kortvarig brug.
 

 

Hvordan behandler man en hæmoride?

Der er forskellige behandlingsmetoder når det kommer til hæmorider. Den mest almindelige behandlingsform er ved hjælp af stikpiller og/eller en creme/salve. Stikpiller og creme virker smertelindrende, samtidig med at lægemidlet får hæmoriden til at trække sig sammen. 

Hvis ikke hæmoriden forsvinder af sig selv, eller ved behandling med stikpiller og/eller creme, kan der gøres brug af andre behandlingsmetoder. 

To meget almindelige metoder er enten at skære hul på hæmoriden, eller at få sat elastikker omkring hæmoriden. 

  • Elastiskmetoden bruges mod mellemstore hæmorider, hvor en gummielastik placeres omkring hæmoridens ”hals”. Dette stopper blodforsyningen til hæmoriden, hvilket får den til at visne og efterfølgende falde af. Ved brug af denne metode, oplever 80 % af de behandlede, en vellykket effekt. Denne metode bruges især til hæmorider af grad 2-4.

  • Metoden hvor der skæres hul, anvendes kun ved hæmorider der er meget generende. Eftersom der efterfølgende er et sår der skal hele, er metoden som regel forbundet med en del ubehag.

 

Husråd/husmoderråd mod hæmorider

Der findes et væld af husråd mod hæmorider. Det er vigtigt at vide, at der ingen videnskabelig dokumentation er, for at husrådene skulle kunne fjerne en hæmoride. Husråd mod hæmorider er bl.a.:

  • Smør enebærsalve på hæmoriden 1-2 gange dagligt
  • Læg en pose is i et viskestykke eller håndklæde og læg det mod hæmoriden i 5-10 minutter
  • Smør zinksalve på hæmoriden 1-2 gange dagligt
  • Smør honning eller surmælk på hæmoriden hver aften
  • Gør brug af et dagligt tilskud kobber

 

Må man prikke hul på en hæmoride?

Nej, du må aldrig selv prikke hul på en hæmoride selv. Du kan risikere at der går betændelse i hæmoriden, hvilket vil medføre endnu mere smerte og blødning fra området. 

 

Forebyg hæmorider

Du kan desværre ikke gardere dig 100 % mod hæmorider, men du kan gøre rigtigt meget forebyggende mod hæmorider. 

  • Undgå at få hård mave eller at blive forstoppet
  • Pres ikke når du er på toilet
  • Hold dig ikke – hvis du skal på toilet, så gå på toilet
  • Drik rigeligt med væske hver dag
  • Sørg for at spise fibre – tag evt. Husk Psyllium som kosttilskud
  • Dyrk motion
  • Undgå tunge løft

Følger du ovenstående råd, kan du i mange tilfælde forebygge udviklingen af hæmorider. Ovenstående kan også bidrage til, at din eksisterende hæmoride ikke bliver forværret. 

 

Ofte stillede spørgsmål om hæmorider

Hvad er en hæmoride?
En hæmoride er en udposning af blodårer i endetarmen og vil derfor også som regel kunne mærkes som små ”poser” udenfor endetarmen eller lige indenfor.

Hvorfor får man hæmorider?
Hård afføring og forstoppelse samt graviditet kan fremprovokere en hæmoride. Når der sker et øget tryk i maven, er der større risiko for at få en hæmoride.

Er hæmorider farlige?
Nej, hæmorider er ikke farlige. 

Hvordan fjernes en hæmoride?
En hæmoride kan fjernes med lokalbehandling, f.eks. cremer og stikpiller. Derudover kan der sættes en elastik rundt om hæmoridens rod. Dette får hæmoriden til at visne og falde af.

Kan man få hæmorider mere end én gang?
Ja, det er muligt at få hæmorider flere gange. Hæmorider er som regel en kronisk og tilbagevendende lidelse. 

Hvem kan få hæmorider?
Alle kan få hæmorider – unge som ældre. Det er sjældent at børn får hæmorider. 

Sortér efter