Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Ører der klør

Bliv klogere på hvorfor dine ører til tider klør. Vidste du f.eks. at du bør undgå at stikke fingre i dine ører? Eller at ørevoks har en vigtig funktion? Læs mere her i artiklen.

Ører klør

 

Klør dine ører?

Oplever du at dine ører klør, stikker eller svier? Det kan også være, at det kun er det ene øre, som du oplever problemer med. Uanset, så er kløe og irritation i ørerne ikke særligt spændende. Jo mere øret klør, des mere forsøger mange at gøre, for at lindre kløen. Det kan være du har brugt vatpinde til at klø øregangen med, eller måske noget hårdere for at få den lindrende virkning. 

Desværre kan du gøre mere skade end gavn, når du putter ting i din kløende øregang. Vatpinde og andre ting du bruger til at klø øret med, kan ridse den sarte hud og skabe grobund for værre ørelidelser. Bliv klogere på hvorfor dit øre klør og hvad du kan gøre for at lindre det, i afsnittende herunder.

 

Hvorfor klør ørerne? 

De mest almindelige årsager til at ørerne klør er, at der en ophobning af ørevoks eller at du renser dem forkert. Derudover kan kløe i ørerne også skyldes:

  • Ørebetændelse
  • Allergi
  • Eksem

 

Ørebetændelse, mere præcist øregangsbetændelse, er betegnelsen for en hudinfektion i øregangen. Symptomerne på ørebetændelse er kløe og ubehag i øret – smerter er ofte også at opleve. Huden i øregangen er utroligt sensitiv og findes fra det ydre øre til trommehinden. Når ørebetændelsen opstår og får fodfæste, kan det resultere i, at øregangen bliver hævet og hørelsen dermed nedsat. 

Derfor skal du være opmærksom på, at du får det behandlet hvis smerterne bliver uudholdelige og din hørelse nedsættes markant. Ørebetændelse behandles med øredråber som indeholder antibiotika, hvilket slår betændelsen ned.

Men hvorfor opstår ørebetændelse? Du kan få ørebetændelse hvis du renser dine ører med vatpinde, eller hvis du stikker fingre eller andet ind i øret. Hvis hunden i øret skades, kan bakterier trænge ind og skabe en infektion i øregangens hud. 

Det er dog ikke kun i forbindelse med ørerensningen at ørebetændelse kan opstå. Hvis du bader og får vand i øret, kan betændelsen ligeledes opstå. 

Undgå at stikke ting i øret, hvis du gerne vil undgå at få ørebetændelse. Dit ørevoks har faktisk en funktion – nemlig at beskytte øregangen mod bakterier og andet. 

Allergi eller overfølsomhed overfor plejeprodukter kan også resultere i kløe i ørerne. Rester af shampoo der finder vej til øregangen kan irritere og skabe kløe i dine ører. Derfor skal du være omhyggelig, når du skyller shampooen ud af dit hår. Undgå desuden at påføre parfume omkring dine ører hvor der er risiko for, at parfumen kommer ind i dine ører. 

Døjer du med eksem på kroppen eller i ansigtet, er der også stor risiko for, at du kan få eksem i dine ører. Ofte vil huden i dine øregange være rød, skællende og til tider hævet. Hvis du har eksem i dit øre, kan det nemt behandles med creme eller særlige øredråber. Kontakt læge eller apotek hvis du har fået eksem i øregangene – de kan give dig den rette behandling så problemet ikke bliver værre.

 

Behandling af kløe i øret

Hvad hjælper mod kløende ører?

Du kan lindre kløe i dine ører med forskellige hjælpemidler, alt efter kløens årsag. Skyldes kløen i dine ører ørebetændelse, skal du sørge for at behandle med de rette øredråber. Er kløen opstået pga. overdreven brug af vatpinde bør du stoppe brugen heraf. Når du bruger vatpinde mod kløe i øret, kan det have en selvforstærkende effekt da øregangen irriteres endnu mere.

Hvis dit øre klør og ved du, at det ikke skyldes betændelse eller eksem, kan du også lindre kløen ved at bruge en ørespray. Vaxol ørespray opløser og fjerner effektivt ophobet ørevoks i øregangene. Samtidig reduceres og lindres kløe i øret så du slipper for at klø igen. 

 

Forebyg kløe i dine ører

Den mest effektive metode til at forebygge kløe i dine ører er, ikke at fjerne for meget af den naturlige ørevoks. Ørevoks virker beskyttende mod bakterier og holder dermed dine øregange sunde. 

Når du bader eller svømmer, kan du med fordel bruge ørepropper der holder vandet ude af dine øregange. Du kan også bruge et Earband som giver ultimativ beskyttelse af dine ører mod både vand, kulde og vind.   

Køb vatpinde, ørespray, ørepropper og earbands her på helsam.dk. Du kan få din ordre leveret fragtfrit til din nærmeste Helsam-butik, eller vælge levering til din hjemmeadresse eller en pakkeshop nær dig. Hvis du har spørgsmål til et eller flere produkter, er du altid mere end velkommen til at kontakte os. 

Sortér efter