Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Dårlig ånde

Dårlig ånde er aldrig særligt spændende eller belejligt. Men ved du hvad årsagen til dårlig ånde kan være, ud over ikke at have børstet tænder? Undgå dårlig ånde med Helsam.

Dårlig ånde

 

Hvad skyldes dårlig ånde?

Alle har på et eller andet tidspunkt i deres liv oplevet at have dårlig ånde – en ubehagelig lugt fra munden som man helst ikke ønsker andre skal opdage. Udover at have en dårlig lugt fra munden, kan smagen i munden også være ret grim. Dårlig ånde kan næsten altid lugtes af ejermanden selv, men i nogle tilfælde går det næsen forbi og det er derfor måske kun omgivelserne der bemærker lugten.

Men hvad skyldes den dårlig ånde så? Som regel hænger kost og mundhygiejne sammen med den dårlige ånde. Det betyder altså, at hvis du ikke husker at børste dine tænder dagligt, gerne to gange, ophober lugtdannende bakterier og madrester sig i din mund. Svovlgasser dannes også i munden, særligt om natten, og disse lugter særligt dårligt. 

Fødevarer som f.eks. hvidløg er kendetegnet for at give dårlig ånde, ofte den form for dårlig ånde som kun omgivelserne bider mærke i. Her hjælper ekstra tandbørstning sjældent, men i stedet kan mintpastiller og tyggegummi camouflere lugten.

I sjældne tilfælde kan dårlig ånde skyldes en underliggende sygdom. Derfor bør du søge læge, hvis du har dårlig ånde over en lang periode, på trods af at du har en god mund- og tandpleje. 

 

Ofte er tandbørstning nok til at fjerne og forebygge dårlig ånde”

 

Hvad kan man gøre ved dårlig ånde?

Almindelig dårlig ånde kan relativt nemt behandles. Først og fremmest gælder det om at have en god mundhygiejne. De bakterier som lever i munden og som tilføres gennem føde og drikke, kan give dårlig ånde. Derudover dannes der om natten svovlgasser i munden som også giver utroligt dårlig ånde. Mundskyl kan fint bruges som supplement til den daglige tandbørstning, men det er nu engang selve tandbørstningen der primært eliminerer dårlig ånde.

Sørg for at børste tænder to gange dagligt – både morgen og aften. Brug også gerne tandtråd som fjerner madrester og bakterier mellem dine tænder. I langt de fleste tilfælde er dette længe nok til at fjerne dårlig ånde. 

Skulle du opleve at få dårlig ånde i løbet af dagen, f.eks. efter dine måltider, kan et glas vand ofte klare lugten. Ellers er tyggegummi og pastiller et godt bud på vejen til friskere ånde. Vælg gerne sukkerfri produkter – på den måde beskytter du også tænderne mod caries. Både tyggegummi og pastiller stimulerer spytproduktionen, hvilket medfører at bakterierne ”skylles” ned med spyttet når du synker.

Måske har du læst eller hørt, at zink er effektivt mod dårlig ånde. Det er faktisk helt korrekt og intet hokuspokus. Hvis din dårlige ånde skyldes svovlbrinteforbindelser, kan zink faktisk eliminere den. Sugetabletter med zink er ofte de mest valgte i denne forbindelse, da de opløses i munden hvor zinket virker med det samme. 

Syrlige/sure fødevarer som citrusfrugter har en lav pH værdi og har derfor den evne, at de gør det svært for bakterier at trives. Dette reducerer dårlig ånde, men samtidig har det den bagside, at syrlige fødevarer er lidt hårdere mod tænderne. Derfor bør dette ikke være din primære vej til at behandle dårlig ånde. 

 

Forebyg og undgå dårlig ånde

Hvis du gerne vil forebygge dårlig ånde, er det bedste du kan gøre at børste dine tænder. En god mundhygiejne er altså klart den foretrukne metode til at forebygge dårlig ånde. Derudover er regelmæssige tandlægebesøg også en vigtig del af at forebygge dårlig ånde. Hos tandlægen bliver dine tænder renset helt i dybden og eventuelle sygdomme eller skader opdages.

Når du børster tænder, kan du slutte af med at børste/skrabe tungen. På tungen kan rigtigt mange bakterier leve og danne svovlgasser som netop medfører dårlig lugt.
Sortér efter