Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Evighedsblomst

Gul evighedsblomst, kaldes også for Helichrysum og kan anvendes i både frisk og tør tilstand - men du kan også bruge den til meget mere. Læs med her.

Evighedsblomst

 

Gul evighedsblomst – Hvad er det?

Som navnets start indikerer, så er evighedsblomsten en plante, der blomstrer i uendelig lang tid. Så når du først har plukket en buket af den citrongule blomst, kan den holde sig frisk og fin i ugevis. Du plukker blomsten på tørre sletter, som f.eks. vildtvoksende bakker eller sandede marker, mellem juli og september. Du kan skelne evighedsblomsten på sine behårede blade og den halve meters højde. Men det, som blomsten bedst genkendes på, er de gule blomsterkroner og svøbblade – hvilket også er grunden til navnet: Gul evighedsblomst. 

Her finder du gul evighedsblomst

Fra juli til september blomstrer den flotte evighedsblomst, og det er altså i det tidsrum, den er god at plukke. De eneste steder i Danmark, hvor du kan spotte den friske blomsterart, er ved sandede og tørre områder som f.eks. grusgrave og uopdyrkede sandarealer. Men evighedsblomsten kan også finde vej til kysterne, og det forekommer ikke sjældent at de gule blomster titter frem på strandoverdrev og ved stejle bakkeskrænter. Hvis du rejser udenfor Danmark, så kan du rende ind i den gule evighedsblomst i Afrika, Madagaskar, Australien, Asien og selvfølgelig mange andre steder i Europa – rigtig god jagt. 

Evighedsblomst kaldes også for Helichrysum

Kært barn har mange navne – eller i hvert fald to. Den flotte, gule blomst, der både kan være en staude eller en busk, har nemlig både et dansk og et latinsk navn. Det danske navn, gul evighedsblomst, hentyder til, hvordan blomsterkronen og bladene bevarer den intense, gule farve – også efter tørring. Og netop derfor anvendes gul evighedsblomst også tit i tørrede buketter. På latinsk kaldes den gule evighedsblomst i stedet Helichrysum Arenarium. Det latinske navn er sammensat af to ord: Helios og khrysos. De to ord betyder tilsammen ”solguld” – et meget passende fornavn til den solgyldne blomst. Anden del af blomstens navn, arenarium, kommer fra det græske ord ”arena”, der betyder sand eller sandbestrøet – hvilket hentyder til de sandede steder, hvor den gule blomsterart vokser. Hvis du derfor er på udkig efter den smukke, gule blomst, er der derfor med at kende den på både det danske og latinske navn, da begge bruges hyppigt i Danmark.

Tørret evighedsblomst

Som nævnt tidligere, så bibeholder den gule evighedsblomst sin intense farve i rigtig lang tid. Netop derfor gør blomsterarten sig godt i en tørret variant, da farverne forbliver intakte under tørring. Og den gule evighedsblomst giver mange muligheder, når det kommer til tørring: Du kan nemlig både tørre de friske blomster, men også de små frøstande forenden af stænglen – både som friske og visne. Hvis du derfor støder ind i visne frøstande fra den gule evighedsblomst langt inde i (og endda også lidt efter) sæsonen, kan du stadig tørre dem. 

Sådan tørrer du selv gul evighedsblomst: 
Pluk blomsterne eller frøstandende i tørt vejr. Blomsterne forbliver flottest, hvis du plukker dem, netop som de har slået deres kronblade ud. 
Nip bladene af stilkene. De grønne blade egner sig ikke til tørring på samme måde, som de flotte, gule blomster. 
Saml til sidst blomsterne og frøstandende, og hæng dem på hovedet et mørkt og tørt sted, indtil de er helt tørre.

Hvad kan man bruge tørrede evighedsblomster til?

De tørrede, gule evighedsblomster kan bruges til både dekorationer og naturliglægemiddel. 
De blomsterkroner og frøstande, som du selv har tørret, kan nemt bruges til at lave flotte, tørrede buketter, der holder farven i utrolig lang tid – på den måde bringer du farve og lys ind i dit hjem på en ny og naturlig måde.

Du kan også købe gul evighedsblomst i tørret variant. Den hjemmebragte urt er ideel, hvis du vil lave te, da den krydrede duft og smag trænger godt igennem det varme vand. Her skal du kun bruge mellem en halv og en hel teske tørret blomst per kop kogende vand, og derefter skal blomsten trække mellem fem og ti minutter i et tefilter. God fornøjelse!

Evighedsblomst hos Helsam

Hvis du ikke har mulighed for selv at gå jagt efter den gule evighedsblomst, eller hvis du ikke skal bruge den til tørrede buketter, så kan du nemt og bekvemt finde varianter af blomsterarten hos Helsam. Du kan blandt andet få fat i 100 gram tørret evighedsblomst fra Natur-Drogeriet. Natur-Drogeriet er godkendt af Lægemiddelstyrelsen, og derfor lever den tørrede, gule evighedsblomst op til de lovmæssige krav i forhold til naturlægemidler. Med tørrede evighedsblomster fra Natur-Drogeriet er du derfor sikret et naturligt urteprodukt uden kunstige tilsætningsstoffer.

Hos Helsam finder du også gul evighedsblomst i flere af vores cremer. Du kan blandt andet finde øjencreme, serum og dagcreme fra det økologiske mærke, Green People. Her hjælper evighedsblomsten med at give et ekstra fugtboost, reducere oxidativt stress og berolige inflammeret hud. Alle produkterne fra Green People er naturlige, økologiske og af høj kvalitet. 

 
Sortér efter