Find butik
Find butik
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
0

Artikler

Artikler

Fluor

Helsam guider dig til at forstå fluor. De fleste har hørt om fluors giftige egenskaber, men det gælder faktisk ikke ifm. tandpasta. Læs hvorfor her.

Fluor

 

Man kan hurtigt få en idé om, at fluor generelt er skadeligt: Når man googler grundstoffet, bliver man mødt af diverse sider og beskrivelser, der indikerer, at fluor er en giftig gas. Så hvordan kan det være, at vi bruger produkter i dagligdagen, der indeholder det såkaldte ”farlige” fluor – f.eks. tandpasta? Det kan det af den simple årsag, at der findes flere, forskellige fluorstoffer – og fluoren i vores tandpasta har ikke de samme, uheldige egenskaber som eksempelvis fluoren på pizzabakker og i mikroovnspopcorn. Det er derfor vigtigt at kunne kende forskel på de forskellige fluor-varianter. Så læs med her, og bliv klogere på hvilke, der er gavnlige for dig – og hvilke der ikke er.

 

Hvad er fluor?

Fluor er et grundstof, der findes i mange forskellige former. Vi har blandt andet fluorstoffer i vores skelet, i vores drikkevand og i adskillige fødevarer. Således er fluor ikke umiddelbart et farligt stof – men det kan det være, alt afhængig af hvilken koncentration den findes i. Derfor deler man fluor op i problematiske og uorganiske stoffer.

 

Problematiske fluorstoffer 

Det er de problematiske fluorstoffer, du skal være opmærksom på. De findes blandt andet i specielle, glatte belægninger såsom teflon på køkkengrej og andet imprægnering. Problematiske fluorstoffer findes dog også i mere skadelige produkter som rottegift og nervegas. Det giver derfor god mening, at de giftige produkter indeholder den farlige fluorvariant– og at vi ikke bør bruge dem regelmæssigt.

 

Uorganiske fluorstoffer

Fluorid, også kaldet organisk fluor, har ikke de samme påviste, skadelige effekter som problematiske fluorstoffer. Fluorid, der blandt andet findes i tandpasta, har ikke ret meget at gøre med den giftige fluor-variant og de hormonforstyrrende fluorstoffer. For i modsætning til de problematiske fluorstoffer, så har de uorganiske fluorstoffer faktisk en forebyggende effekt – blandt andet i forbindelse med tænderne. Fluorid styrker nemlig tændernes emalje og kan være med til at reparere små huller, og netop derfor bruges fluorid, eller organisk fluor, i tandpasta.

Selvom organisk fluor ikke er skadeligt på samme måde som de problematiske fluorstoffer, så indeholder dansk tandpasta alligevel ikke en masse fluorid, da det i store i store mængder godt kan være skadeligt. Men en 100 grams tube har maksimalt 0,15 gram fluorid, og derfor skal der meget til, før fluorid-mængden i tandpasta bliver skadelig for dig: Du kan i værste fald blive syg og få ondt i maven, hvis du har spist én hel tube tandpasta på én gang.

 

Naturlige kilder til fluor

Man kan selv vælge at undgå de mere farlige former for fluor, som eksempelvis de problematiske fluorstoffer. Men helt generelt er det svært at undgå grundstoffet fluor. Stoffet findes nemlig i kroppens knogler og tænder, i den te, vi drikker, i den fiskekonserves, vi spiser og ikke mindst i det grundvand, der findes omkring os. I nogle lande tilsætter man endda ekstra fluorid i drikkevandet – men det gør vi ikke i Danmark. Det er dog vigtigt at bemærke, at den uorganiske fluor, der blandt andet findes i drikkevandet, ikke er i nærheden af at kunne gøre skade, da mængderne er ganske små. Så så længe at de uorganiske fluorstoffer findes i små mængder, har det ikke en dokumenteret, skadelig effekt. Netop derfor kan du også nemt læse dig frem til, at der findes fluor i mange produkter, som vi bruger i hverdagen: Eksempelvis mundskyllevæsker, fluortabletter og tyggegummi.

 

Fluor og børn

Der har været en del debat om børns brug af tandpasta, og hvorvidt det er skadeligt. Men i følge EU's videnskabelige komité er tandpasta ikke farligt for børn. De danske børnetandpastaer – og almindelige tandpastaer for den sags skyld – indeholder maksimalt 0,15 gram fluorid per 100 gram tandpasta. Indholdet af fluorid er derfor så småt, at det ikke farligt for børn at bruge en lille smule tandpasta dagligt. Dog er det vigtigt at holde sig til den anbefalede mængde, der svarer til et barns lillefingernegl.

Tænderne i barnets mund er stadig under udvikling, og netop derfor er de ekstra sårbare. Så hvis børn gentagende gange bruger store mængder af tandpasta, kan det have en effekt på de tænder, som ikke er brudt frem endnu og forstyrrer dannelsen af emalje. Hvis børn bruger for meget tandpasta med fluorid, kan de få fluorose – det er ikke farligt, men det danner en hvidlig misfarvning på tænderne. Ved derfor kun at bruge en mængde tandpasta, der svarer til barnets lillefingernegl, får barnet ikke for meget fluorid og de nye tænder holdes sunde og raske.

 

Gavnlige, uorganiske fluorstoffer hos Helsam

Hos Helsam finder du det gode fluor i flere forskellige produkter – bl.a. den velkendte tandpasta, homøopatiske lægemidler og mundskyl. Du finder kvalitetsmærker som bl.a. Allergica og Avivir på vores onlineshop. Fælles for de mange mærker og produkter hos Helsam er, at de er helseprodukter, der alle bidrager til at holde din krop sund og rask.

 
Sortér efter